Background Image

interreg Sverige Norge 2016 SV RGB                         rgb emh logotyp rgb          

Bli medlem i GEC

Aktuell solstatistik

Solenergi

Solkok

Mot bakgrunden att 3 miljarder människor lagar mat med biobränslen vilket bidrar till både lokala och globala miljöproblem med avskogning och utsläpp av växthusgaser så startar GEC via ecoInside innovationsprojektet Solkok. Med en solkokare är matlagning inomhus och efter solnedgång möjligt. Vidare sker en tidsbesparing eftersom man slipper leta ved och bränsle och kan istället lägga denna tid på utbildning eller ett betalt jobb.

Läs mer

Solcelleduk

To norske ingeniører vil gjøre solceller mer vanlige: En kombinasjon av tynnfilm-solceller og støpte laminatduker kan gi strømproduserende, fleksible duker med utallige bruksområder.

Det hele startet som en bachelor - oppgave ved Høgskolen i Sørøst-Norge som gikk ut på å integrere fleksible solceller på en seilduk. To av deltagerne i studentprosjektet, Marius Borg-Heggedal, som fra før er utdannet seilmaker, og Marianne Hernes, valgte å gå videre med ideen etter fullført studium og etablerte firmaet Tarpon Solar A/S. (Källa: Aftenposten nr: 7 2016)

Läs mer

Offgridsystemet

På Glava Energy Center finns fem separata offgrid-system i olika storlekar. Ett offgrid-system är ett icke nätanslutet, fristående system av solpaneler som kopplats till batterier. Målet är att prova olika typer av batteribaserade korttidslager av energi och att utveckla en kostnadseffektiv lösning för export.

Läs mer

Solmodulparken

Solmodulparken är ett sk ongrid-system, dvs ett icke-fristående, nätanslutet system på totalt 209,8 kW. På GEC testas olika koncept av moduler, stativ och omvandlare (invertrar) i solmodulparken. 

Läs mer

Prenumerera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Please wait