Background Image

Kalender

07
sep
Den 7. og 8. september arrangerer OREEC og Norges Varemesse SMART MOBILITY – en omfattende fagkonferanse

25
sep
Den största internationella konferensen för forskning, teknik och tillämpningar kring

25
sep
Amsterdam hosts the 33rd European Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition from 25 to 29 September 2017

Solenergi

Solkok

Mot bakgrunden att 3 miljarder människor lagar mat med biobränslen vilket bidrar till både lokala och globala miljöproblem med avskogning och utsläpp av växthusgaser så startar GEC innovationsprojektet "Solkok". Med en solkokare är matlagning inomhus och efter solnedgång möjligt. Vidare sker en tidsbesparing eftersom man slipper leta ved och bränsle och kan istället lägga denna tid på utbildning eller ett betalt jobb. Läs mer om Solkok här...

Solcelleduk

To norske ingeniører vil gjøre solceller mer vanlige: En kombinasjon av tynnfilm-solceller og støpte laminatduker kan gi strømproduserende, fleksible duker med utallige bruksområder.

Det hele startet som en bachelor - oppgave ved Høgskolen i Sørøst-Norge som gikk ut på å integrere fleksible solceller på en seilduk. To av deltagerne i studentprosjektet, Marius Borg-Heggedal, som fra før er utdannet seilmaker, og Marianne Hernes, valgte å gå videre med ideen etter fullført studium og etablerte firmaet Tarpon Solar A/S. (Källa: Aftenposten nr: 7 2016)

Läs mer

Offgridsystemet

På Glava Energy Center finns fem separata offgrid-system i olika storlekar. Ett offgrid-system är ett icke nätanslutet, fristående system av solpaneler som kopplats till batterier. Målet är att prova olika typer av batteribaserade korttidslager av energi och att utveckla en kostnadseffektiv lösning för export.

Läs mer

Solmodulparken

Solmodulparken är ett sk ongrid-system, dvs ett icke-fristående, nätanslutet system på totalt 209,8 kW. På GEC testas olika koncept av moduler, stativ och omvandlare (invertrar) i solmodulparken. 

Läs mer