Hoppa till huvudinnehållet

Aktuellt

Följ med i vad som händer på Glava Energy Center. Se även vår kalender med våra kommande event och utbildningar.

Kalender

Woman with glasses stands smiling outside in the snow.

Rutinerad projektledare ser stor innovativ potential i LOKEN

Glava Energy Center välkomnar Eva Lingwall som projekt- och processledare för LOKEN, Lokal energiledning Värmland. Hon kommer närmast från Region Värmland där hon arbetat inom regional utveckling med frågor kopplat till energi, miljö och hållbarhet.

Banner för Elmia Solar i mörklila och ljuslila

Innovationsmiljö och affärspotential marknadsförs på Elmia Solar

Glava Energy Center och Business Region Värmland deltar i februari som utställare på premiären av Elmia Solar, Nordens nya mötesplats för solenergibranschen. Syftet är att träffa branschaktörer och sprida kunskap om Värmlands unika potential för innovationer, kompetensutveckling och affärsetableringar inom solenergi och smarta, hållbara energisystem.

One women and two men stand outside in the snow in front of rows of solar energy panels.

Glava Energy Centers innovationsmiljö intresserar Fortum

Framtida samarbeten för utveckling av innovationer stod i fokus när representanter från Fortums teknik- och innovationsteam inom affärsområdet vind- och solenergi besökte Glava Energy Center.

Projektledaren David Olsson på bild på Sveriges Radio P4 Värmlands webbplats.

Medier uppmärksammar projekt om flexibilitet

Både Sveriges Radio och tidningen Ny Teknik uppmärksammar Glava Energy Centers projekt om möjligheten till flexibel användning och produktion av el i Värmlands elnät. Projektet, som syftar till att ta fram en modell ta fram en metod för att bedöma möjligheten till flexibilitet i Sveriges elnät, finansieras av forskningsföretaget Energiforsk.

Kraftledningar och stolpar i vinterlandskap.

Värmlands elnät kan bli modell för hela Sverige

Glava Energy Center ska det närmaste året undersöka möjligheten till flexibel användning och produktion av el i Värmlands elnät. Projektet finansieras av forskningsföretaget Energiforsk och förhoppningen är att resultatet ska leda till en modell som alla Sveriges elnätsägare kan använda.

En man i beige tröja står utomhus och ler framför två rödvita byggnader.

Stort energiprojekt tar avstamp i värmländska kommuner och företag

Glava Energy Center och Karlstads universitet får finansiering för det gemensamma projektet LOKEN – Lokal Energiledning Värmland. Projektet ska under tre år stötta energiomställningen i värmländska kommuner, testa smarta energilösningar och skapa en ny regional samverkansarena för akademi, näringsliv och offentliga aktörer. Projektet medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Värmland.

En man står utomhus i en solpark, med fler människor i bakgrunden.

CheckWatts partners utbildas i smarta energilösningar

På uppdrag av CheckWatt utbildar Glava Energy Center blivande partners till energitjänsteföretaget. Kursen fokuserar på CheckWatts tjänster inom smart och flexibel energianvändning och förbereder deltagarna på att bli partners med ansvar för installation, service, underhåll och kundsupport.

En man står utomhus och kör en svart drönare som står stilla i luften ovanför en grusplan.

Stort intresse för kurs i besiktning av solceller

Intresset är stort för Glava Energy Centers nystartade kurs Besiktning av solcellsanläggningar. Vid den fullsatta premiäromgången i mitten av oktober deltog besiktningspersoner, arbetsledare och projektledare samt solcells- och elinstallatörer från både Sverige och Norge. Nu arrangeras ny kursomgång den 24-25 januari 2024.

En grupp av människor står utomhus vid ett rött hus.

Projektdeltagare från Navarra, Gabrovo och Syddanmark möttes i Karlstad

Karlstads universitet och Glava Energy Center välkomnade den 24–25 oktober 2023 projektdeltagare i Aries4 från spanska Navarra, bulgariska Gabrovo och Syddanmark till Karlstad Innovation Park. Detta var det andra av totalt tre face-to-face möten i det treåriga projektet.

Kvinna med blå keps med texten LIFE Academy och en blå kortärmad tröja står vid ett trästaket med en sjö i bakgrunden.

Afrikanska förändringsagenter utbildades i Glava

Ingenjören Jilian Ouko från elnätsbolaget Kenya Power var en av 30 förändringsagenter från Kenya, Rwanda, Tanzania, Uganda och Zambia som i oktober deltog i en heldagsutbildning vid Glava Energy Center. Utbildningen är en del av LIFE Academys internationella och SIDA-finansierade träningsprogram i förnybar energi som ska främja förändringsarbete för hållbar utveckling i afrikanska länder.

En grupp människor står utomhus framför en rad med solcellspaneler.

Samtal om solenergins potential när Ellevio besökte Glava

I mitten av september var energiföretaget Ellevios kommunikationsavdelning på studiebesök vid Glava Energy Center. På programmet ingick kunskap om solceller, solparker och energilagring samt diskussioner om solenergipotentialen när det gäller framtidens hållbara och smarta energisystem.

En stor grupp människor promenerar i en solcellspark.

Uppvärmning i solparken för vandrare

70 vandrare på väg till Glaskogens naturreservat värmde upp med ett studiebesök i Glava Energy Centers solpark under en fredagsmorgon i september. Samtalen handlade om solcellsteknik, möjligheter med batterilagring och hur solceller med olika utseende och estetik kan monteras på olika tak.