Hoppa till huvudinnehållet

CheckWatts partners utbildas i smarta energilösningar

På uppdrag av CheckWatt utbildar Glava Energy Center blivande partners till energitjänsteföretaget. Kursen fokuserar på CheckWatts tjänster inom smart och flexibel energianvändning och förbereder deltagarna på att bli partners med ansvar för installation, service, underhåll och kundsupport.

– Vi är väldigt glada över att Glava Energy Center kan arrangera utbildningen eftersom det här finns både kunskap och möjlighet till fysiska installationer i testparken, vilket vi använder oss av i denna utbildning. Sammantaget gör det att vi bättre och snabbare kan onboarda nya partners, säger Dan-Eric Archer, VD CheckWatt.

Stort intresse för att bli partner

Glava Energy Centers medlemsföretag CheckWatt erbjuder smarta system och lösningar för en hållbar energianvändning. Det handlar bland annat om mätning, styrning och IT-system inom energieffektivisering och förnyelsebar energi. Distribuerade energiresurser ansluts till CheckWatts virtuella kraftverk Currently och får på så sätt en bättre lönsamhet samtidigt som de bidrar till ett stabilare och effektivare energisystem. Tjänsterna levereras till kunderna genom CheckWatts partners, som ansvarar för installation, drift, service och support. 

– I dag har vi fler än 100 partners och vi får in väldigt många intresseanmälningar. Det är tydligt att investeringar i solceller och batterier behöver kompletteras med tjänster via en aggregator som CheckWatt för att bli lönsamma, säger Dan-Eric Archer.

En CheckWatt-partner som skriver under på den beskrivningen är det Stockholmsbaserade företaget Takkraft som utöver solceller, laddboxar och batterier även levererar CheckWatts  produkter och tjänster. 

– För oss är det en självklarhet. Solcellsmarknaden har svalnat av medan marknaden för balanstjänster är desto hetare och innebär snabbare återbetalningstid för investeringar i solceller och batterier, säger Izabella Bjurman, projektkoordinator vid Takkraft som tillsammans med kollegan Linda Cardell deltog vid ett utbildningstillfälle i november.

Nyckel till ett smart energisystem

Utbildningen för CheckWatt-partners arrangeras under vintern och våren 2023–2024 som en endagskurs på plats vid Glava Energy Center i Hillringsberg, Glava, utanför Arvika. Lärare är David Olsson och Isac Myrén Andersson, båda projektledare och civilingenjörer i energi- och miljöteknik vid Glava Energy Center. 

Fokus i utbildningen ligger på CheckWatts stödtjänster inom Energy Management Systems (EMS) och Virtuella kraftverk (Virtual PowerPlant - VPP). Det handlar om smarta lösningar för effektiv energianvändning och för att generera och leverera energi efter behov från många små energikällor, exempelvis solkraft, vindkraft, elbilsladdning och batterier. Kompetensområden som är högintressanta även för Glava Energy Center.

– Smart styrning och flexibilitetstjänster är nyckeln till ett smart och hållbart energisystem. Sådana lösningar driver utvecklingen framåt och ger potential för ekonomisk lönsamhet. Dessutom möjliggör de mer förnybar energiproduktion från sol- och vindkraft samt ökad elektrifiering av industri, samhälle och transporter, säger Magnus Nilsson, VD Glava Energy Center.

Möjlighet till skräddarsydda utbildningar

Arrangerandet av CheckWatts partner-utbildning är ett exempel på Glava Energy Centers erbjudande om skräddarsydda och kundanpassade utbildningar inom energiområdet.

– Glava Energy Center har som mål att bidra till ett smart och hållbart energisystem genom innovationer, utbildning och energiledarskap. Tillsammans med kunder kan vi utarbeta uppdragsutbildningar inom alla dessa områden. Så: företag, organisationer, kommuner och regioner – hör av er med era idéer! säger Liselott Öberg Stridh, medlems- och utbildningsansvarig vid Glava Energy Center.

Vill du veta mer?

Bildtexter:

Bild 1: Dan-Eric Archer, VD CheckWatt, i Glava Energy Centers testpark.
Bild 2: Medarbetare från CheckWatt och Glava Energy Center i testparken.
Bild 3: Izabella Bjurman och Linda Cardell från CheckWatt-partnern Takkraft.

Senast uppdaterad: 2024-05-24