Glava Energy Center söker fler energicase som exjobb
Sex studenter som har utbildas inom elektroteknik vid Karlstads universitet har under våren 2025 slutfört sina examensarbeten. Kandidatuppsatserna som skrivits inom ramen för projektet LOKEN spänner över hybridproduktion, simulering av temperaturer i solceller och lokal energiplanering. Nu söker Glava Energy Center fler energicase som kan vara examensarbete under våren 2026. Kontakta oss senast 30 september.
Hybridproduktion
Ghirmay Okubay och Roya Bagheri har undersökt tekniska och ekonomiska förutsättningar för att optimera hybridproduktion i Arvika. Just nu begränsar elnätet möjligheten att ansluta större elproduktionsanläggningar, men det går att komma runt genom att kombinera vattenkraft med solceller, batterilagring och andra teknologier. Studenternas slutsats är genom att maximera användningen av befintliga anslutningar/abonnemang mot elnätet vid de vattenkraftverk som Arvika Kraft AB förfogar över, så kan Arvika på ett effektivt sätt möta energiutmaningen och hantera dagens begränsningar i elnätet.
– Tidigt i projektet stötte jag på en utmaning med att hantera produktionsdata från Arvika Kraft. Det löste jag genom att bearbeta datan med hjälp av programeringsspråket Python, säger studenten Ghirmay Okubay.
– För mig gav det mycket att samarbeta med Glava Energy Center och LOKEN. Jag är nöjd att projektet kunde genomföras och att det har haft en hög kvalitet.
Läs hela examensarbetet i hybridproduktion i DiVa
Temperaturer i solceller
Adam Lund och Simon Olssons exjobb handlar om hur solpanelers celltemperatur påverkas av monteringssättet och hur detta i sin tur påverkar den producerade energin.
I studien jämförs ett markmonterat och ett takmonterat solcellssystem med mätdata från Glava Energy Center. Mätdatan har sedan använts i simuleringsmodellen Alfrödull för att jämföra de uppmätta värdena mot flera existerande temperaturmodeller. Resultatet visar att monteringssättet har en betydande påverkan på celltemperaturen då modellerna ger olika resultat för de två monteringssätten. Detta visar att noggrann temperaturmodellering är avgörande för att realistiskt kunna uppskatta solcellers elproduktion.
– En av de största utmaningarna under arbetet var analys och bearbetning av den stora mängden data som samlats in. Genom att konvertera all data till samma tidszon och upplösning kunde datan sedan sammanställas och jämföras mot simuleringar på ett enkelt och smidigt sätt i form av grafer, säger Simon Olsson.
Adam Lund är tacksam över samarbetet med Glava Energy Center:
– Med veckovisa möten skapade det en trygghet och ett annat driv som verkligen behövts i vissa stunder. Att få en vägledning och kunna bolla idéer har varit ovärderligt.
Läs hela examensarbetet om temperaturer i solceller i DiVa
Energiplanering i Arvika
Examensarbetet av Klas Gryttman och Martin Lindell Eklund bekräftar och stärker de slutsatser som Arvika kommun tidigare har dragit kring möjligheterna att ställa om till ett hållbart energisystem. Arbetet har haft som syfte att modellera och simulera Arvikas nuvarande energisystem samt analysera hur det kan utvecklas och förstärkas under en 20-årsperiod. Genom dessa simuleringar har studenterna visat att Arvika har goda förutsättningar att nå klimatneutralitet, samtidigt som kommunen kan bli självförsörjande på el – alltså producera lika mycket el som förbrukas lokalt. För att detta ska bli verklighet krävs dock strategiska satsningar på förnybar energi, framför allt vind- och solkraft, samt en utbyggnad av elnätets överföringskapacitet. Resultaten utgör ett viktigt underlag för kommunens fortsatta energi- och klimatarbete.
– Ett av de stora utmaningarna vi hade med arbetet var att bestämma realistiska värden för referensscenariot, men genom att ta data från SCB, beräkna de årliga genomsnittet och diskutera resultaten med Isac Myrén Andersson från Glava Energy Center och Rickard Casselbrant på Arvika kommun, har vi fått fram värden vi är nöjda med, konstaterar Klas Gryttman.
– Att arbeta tillsammans med Glava Energy Center har varit mycket lärorikt och ett sant nöje. Det har också varit intressant att få ta del av det planeringsarbete som sker i Värmland och få en inblick i hur det går till, säger Martin Lindell Eklund.
Läs hela examensarbetet om lokal energiplanering i DiVa
Som handledare i examensarbetena deltog forskarna Andreas Theocaris och Seema Seema samt Isac Myrén Andersson och David Olsson från Glava Energy Center. Examinatör var forskare Reza Sirjani.