Hoppa till huvudinnehållet

Innovativ markanläggning i norr får Solenergipriset 2024

Sunna Groups pilotanläggning Lilla Norrskenet vinner Solenergipriset 2024 för årets markanläggning. Sunna, som är ett av Glava Energy Centers medlemsföretag, vill med anläggningen påvisa och maximera solenergins potential även i norr.

– Vi är glada! Och stolta! Jag är särskilt stolt över att Sunna vågat satsa på forskning och utveckling så tidigt i vår bolagsresa, säger Johan Paradis, CTO på Sunna Group, som tog emot priset under Svensk Solenergis årsmöte i Göteborg under onsdagen.

Lilla Norrskenet utanför Luleå är en pilotanläggning med vertikalt monterade dubbelsidiga paneler, riktade mot öst och väst. Sunna Group byggde anläggningen i slutet av 2023. Parken har en installerad effekt på 90 kW och har utformats för att optimera användningen av solceller i arktiskt och snörikt klimat och maximera solenergins potential även i norr. Med mindre problematik från snöskuggning kan parken dra nytta av reflektioner från snötäckt mark under soliga vinterdagar, och under sommarhalvårets långa dagar finns potentialen att producera el snudd på dygnet runt.

– Potentialen i Norrland är cirka 50 TWh. Speciellt då man har så nära till vattenkraften som har en lagringskapacitet på 30 TWh. En perfekt matchning! säger Johan Paradis.

Planerar för stor solpark på samma plats

Enligt juryns motivering är anläggningen stor nog att utvärdera potentialen för elproduktion och lönsamhet för stora vertikala solparker i Norrland. Ett viktigt tillskott anser juryn eftersom den som vill bygga en markanläggning i mellersta eller norra Norrland behöver brottas med flera osäkerheter – till exempel när det gäller solinstrålningsdata, snölaster och snöskuggning.

Sunna Group är i nuläget i dialog med Länsstyrelsen om en stor solpark på samma plats och med samma markägare, Mikael Hugosson vid Alviksgården Lantbruk. Johan Paradis och Sunna Group hoppas att Solenergipriset till och uppmärksamheten kring Lilla Norrskenet kan bidra till att fler förstår solenergins potential även på nordligare breddgrader. 

– Jag hoppas att fler förstår hur viktig solens roll är i energisystemet, och att den har möjlighet att bidra till det, hela vägen upp till polcirkeln, säger Johan Paradis. 

Bildtext: Pilotanläggningen Lilla Norrskenet utanför Luleå. Foto: Sunna Group.

Om Sunna Group

Sunna Group är ett av Glava Energy Centers medlemsföretag. Sunna utvecklar, äger, förvaltar och producerar storskalig solkraft. Sunna erbjuder företag och kommuner tillgång till större mängd grön energi. Företaget bidrar även till förnybar elproduktion som gynnar biologisk mångfald. Solcellsparkerna byggs nämligen på platser som inte fyller något direkt syfte, har lågt natur- och produktionsvärde eller redan är exploaterade och skadade. Läs mer om företaget och om anläggningen Lilla Norrskenet på Sunna Groups webbplats.

Om Solenergipriset

Sedan 2004 har Svensk Solenergi delat ut tre kategorier av Solenergipriset – Årets anläggning mark, Årets anläggning byggnad och Årets prestation. Utmärkelserna går till “anläggningar, företag eller privatpersoner vars framsteg är värda att lyfta fram som bra exempel att inspireras av”. Läs mer om priset och de övriga pristagarna på Svensk solenergis webbplats.

Senast uppdaterad: 2024-04-12