Hoppa till huvudinnehållet

Medier uppmärksammar projekt om flexibilitet

Både Sveriges Radio och tidningen Ny Teknik uppmärksammar Glava Energy Centers projekt om möjligheten till flexibel användning och produktion av el i Värmlands elnät. Projektet, som syftar till att ta fram en modell ta fram en metod för att bedöma möjligheten till flexibilitet i Sveriges elnät, finansieras av forskningsföretaget Energiforsk.

Projektet Metodik för flexibilitet i elnäten utgår från situationen i Värmland, där Glava Energy Centers tidigare analys visar att överföringskapaciteten i elnätet som tidigast kan öka efter 2030. Centret ska bedöma möjligheten till flexibilitet dels genom intervjuer med elproducenter och företag som är större elkonsumenter, dels med information om planerade anslutningar till elnätet.

Projektet uppmärksammas av tidningen Ny Teknik som intervjuat projektpartner och senior rådgivare Lars Olsson, Seniorit AB. I artikeln berättar han att projektet bland annat ska ta fram ett utbildningspaket och intervjua 30 större aktörer – både elproducenter och elintensiva industrier i Värmland – för att ta reda på hur de skulle kunna styra sin flexibilitet.

– Ingen tekniskt ansvarig brukar vilja styra ner sin verksamhet. Men om du får förklarat hur flexibilitet fungerar, att du själv har kontroll över styrningen och kan tjäna pengar – då uppstår ett intresse, säger Lars Olsson, projektpartner och senior rådgivare, till Ny Teknik.

Även Sveriges Radio har uppmärksammat projektet och intervjuat projektledare David Olsson om projektets betydelse för Värmland.

– Om man inte gör något så kommer vi förlora jobb och investeringar, säger David Olsson projektledare på Glava Energy Center till P4 Värmland.

Ta del av innehållet

Senast uppdaterad: 2024-01-22