Hoppa till huvudinnehållet

MSB kartlägger brandrisker för solpaneler

Svensk räddningstjänst måste bli säkrare på att hantera bränder på fastigheter med solceller. 4-5 september var en referensgrupp från MSB på plats vid Glava Energy Center för att genomföra ett stort antal räddningsscenarier. Testerna ska ligga till grund för en ny nationell vägledning för sveriges räddningstjänster.

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) är vägledare i kommunal räddningstjänst inom både förebyggande- och operativa frågor. Myndigheten vill ha ett kvalitetsbaserat beslutsunderlag till den kommande reviderade vägledningen ”Räddningsinsats vid händelser med solcellsanläggningar”.

Testerna ska säkerställa att metodiken som ska rekommenderas framöver, medför att räddningsinsatsen kan genomföras på ett säkert och effektivt sätt. Samtliga tester i Glava dokumenterades och ska senare bli instruktionsfilmer för räddningstjänsterna.

- Det finns ett stort behov av kunskapshöjning för de kommunala räddningstjänsterna i hur man ska hantera elen som är kopplad till solpanelerna. Det finns exempel där räddningstjänsten varit för passiv när man varit vid fastigheter med solceller som brunnit, säger Andreas Forsberg, handläggare för enheten brand och räddning på MSB.  

Bland annat genomfördes tester för att analysera:

  • Skyddskläders skydd mot elektricitet
  • Strömmens väg kontra riskavstånd
  • Strömmens väg vid en trasig anläggning
  • Om arbetsbelysning från räddningstjänsten kan påverka en solanläggning

I många fall kan också räddningsinsatserna vara mer offensiva i sitt angreppssätt. Den riskbedömning som MSB sedan 2019 vägleder om är för defensiv, menar Andreas. 

Att MSB valde Glava Energy Center som testanläggning var en självklarhet. På anläggningen finns det tillgång till 1000 volt för maximal effekt och spänning. 

- I Glava finns det vi behöver för att genomföra testerna. En stor solpark, rätt utrustning och gedigen kunskap, avslutar Andreas Forsberg.

På bilden är det soleltekniker Johan Linqvist som genomför ett av alla test.

Se också SVT Värmlands inslag om testerna

Senast uppdaterad: 2024-09-10