Spelplan för uppföljning av hållbarhet presenterades för strateger och studenter
I EU-projektet ARIES4 har en spelplan med förslag på områden och indikatorer för ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet tagits fram, som kan ge vägledning när regioner och samhällssektorer ska mäta hållbarhet. I oktober presenterades projektresultatet för strateger inom regional utveckling vid ett seminarium på Karlstads universitet.
Hur arbetar regioner med hållbarhet och hur kan integrationen av hållbarhet mätas i regional utveckling och strategier för smart specialisering? Det var temat i fokus för en träff i seminarieserien ”I samma landskap” vid Karlstads universitet den 17 oktober. Arrangör var universitetets Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring, CRS.
Samtalet hade bland annat utgångspunkt i EU-projektet ARIES4, där Glava Energy Center och Karlstads universitet arbetar tillsammans med tre andra europeiska regioner för att identifiera användbara verktyg i arbetet med smart hållbar specialisering.
Spelplan kan ge vägledning
Under seminariet presenterades den del av projektet som har handlat om hur man kan mäta hållbarhet i regional utveckling och i smart specialisering. På plats var Lisa Gärdt, medverkande i projektet ARIES4 och hållbarhetskoordinator vid Glava Energy Center.
– Vilka indikatorer ska man välja för att för att mäta hållbarhet i regionernas strategier för smart specialisering? Det finns inte ett enkelt svar på den frågan, ingen exakt uppsättning av indikatorer att välja. Vi presenterar i stället en övergripande spelplan av tänkbara områden och indikatorer för ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet. Tanken är att spelplanen kan ge vägledning och inspiration till regioners och olika samhällssektorers hållbarhetsuppföljning, säger Lisa Gärdt.
Smart specialisering är EU:s strategi för regional konkurrenskraft och innovation som innebär att varje region ska identifiera sina främsta styrkor och tillgångar och satsa på att bli ännu bättre på just dessa. På plats vid seminariet fanns yrkesverksamma inom regionalt utvecklingsarbete vid Region Värmland och Länsstyrelsen samt studenter. Det uppenbara intresset och engagemanget för frågan är inspirerande, tycker Lisa Gärdt.
– Det var jättehärligt att se att det var så många som var intresserade av frågan och att det blev många intressanta diskussioner. Sedan är det också intressant att det pågår ett arbete på regionen med att monitorera och följa upp smart specialisering. Där ser vi ju att det kan bli väldigt spännande diskussioner framöver med de som är involverade i det arbetet. Det ser jag väldigt mycket fram emot, säger hon.
Arena för utbyte mellan forskning och praktik
Vid seminariet deltog också Johanna Tangnäs, postdoktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet och tidigare doktorand vid Karlstads universitet. Hon presenterade sin doktorsavhandling om hållbarhet i svensk regional utvecklingspolitik. Att på det här sättet låta forskare och praktiker mötas är ett viktigt syfte med Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring säger föreståndaren Moa Tunström.
– Vi på CRS vill gärna vara en arena där forskningen och praktik, alltså de som arbetar med frågorna ute i samhället, möts och kan utbyta kunskaper och erfarenheter. Det här är inte ett renodlat akademiskt evenemang för enbart forskare, och det är inte en utbildning, utan det är en mötesplats, säger Moa Tunström, föreståndare för CRS och medverkande i ARIES4.
Bildtext: Moa Tunström, föreståndare Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring och Lisa Gärdt, hållbarhetskoordinator Glava Energy Center presenterar vid seminariet på Karlstads universitet.
ARIES4
I EU-projektet ARIES4 samarbetar Glava Energy Center och Karlstads universitet med andra europeiska regioner för att identifiera goda exempel och användbara verktyg i arbetet med smart hållbar specialisering. Utgångspunkten är erfarenheter från företag, universitet, regioner och kommuner. Projektorganisationen består ett tiotal partners från fyra europeiska regioner: svenska Värmland, spanska Navarra, danska Syddanmark och bulgariska Gabrovo.
- Läs mer om projektet
- Ta del av rapporten Katalog över hållbarhetsindikatorer på projektets webbplats.
I samma landskap – En serie mötesplatser om Värmland
"I samma landskap" är en seminarieserie med ambitionen att fördjupa forskningens och praktikens perspektiv på Värmland som plats, och beröra teman som aktualiserats till exempel i och med den regionala utvecklingsstrategin, Värmlandsstrategin, och som rör hållbarhet, omställning och regional utveckling. Seminarieserien bedrivs i samverkan mellan Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring, CRS, vid Karlstads universitet, Länsstyrelsen och Region Värmland.