Hoppa till huvudinnehållet

Aktuellt

Följ med i vad som händer på Glava Energy Center. Se även vår kalender med våra kommande event och utbildningar.

Kalender

David Blecko, Uddeholm

Så arbetar Uddeholm med flex som affärsmodell

Deltagare i projektet LOKEN besökte 3 september Uddeholm i Hagfors. Studiebesöket var en del i projektets arbetspaket - Affärsmodeller och system för flexibilitet. Syftet var att lära mer om hur ståltillverkaren arbetar med flex och hur Uddeholm samarbetar med aggregatorn Sympower för att styra och optimera elförbrukningen. Se video från besöket nedan.

Aerial view of industry area.

Stor potential för energiflexibilitet i Värmland

Potentialen för energiflexibilitet bland värmländska elproducenter, industrier och privat sektor är högre än förväntat. Det konstateras i Glava Energy Centers pilotprojekt som nu går in i slutfasen med en rad viktiga insikter – bland annat om industrins möjlighet att bidra till stabilitet i elnätet.

Kraftstolpar och elnät mot en blå himmel och sol.

Elnätsaktörer ger viktig input till pilot om flexibilitet

Glava Energy Centers pilotprojekt om flexibel elanvändning och elproduktion i elnätet förstärks av en referensgrupp. Deltagarna kommer från Ellevio, Arvika Elnät och Energimarknadsinspektionen vilket för projektet innebär värdefull vägledning och förankring. Samtidigt är projektet i sig högintressant för referensgruppen.

Tre personer, två män och en kvinna, sitter med hörlurar på sig vid ett bord med mikrofoner.

Flexibilitet i fokus för Futurapodden

Ju mer decentraliserade lösningar desto robustare energisystem. Det konstaterar Glava Energy Centers VD Magnus Nilsson i Stella Futuras podcast Futurapodden som spelades in live under Elmia Solar – Nordens största fackmässa inom solenergi, laddning, lagring och installation.

Kraftledningar och stolpar i vinterlandskap.

Värmlands elnät kan bli modell för hela Sverige

Glava Energy Center ska det närmaste året undersöka möjligheten till flexibel användning och produktion av el i Värmlands elnät. Projektet finansieras av forskningsföretaget Energiforsk och förhoppningen är att resultatet ska leda till en modell som alla Sveriges elnätsägare kan använda.