Hoppa till huvudinnehållet

Mikronät

Glava Energy Center har tre olika mikronät i drift. Mikronäten är kopplade till det vanliga elnätet och består av solceller för elproduktion, en energilagringsenhet och en styrenhet.

Styrenheten styr om solelen ska lagras, användas eller säljas. Den styr även om batteriet ska laddas med solel eller med el från nätet, samt hur batteriet ska urladdas för att förse det befintliga behovet.

Mikronätet kan alltså öka egenanvändningen av el genom att styra systemet. Testbäddarna ger möjligheter för nya idéer och projekt att experimentera med olika typer av styrning mot olika behov i reell miljö för att jämföra resultat. 

Mikronätsystem 1 

Det första mikronätet används på plats i Glava Energy Center där det används vid styrning av ventilation för kontor och för varmvatten i pannrummet.

Solcellssystemets storlek ligger på 12 kWp och innehåller även 12 Eltek Rectiverters som både kan förse systemet med lik- och växelström beroende på om batteriet ska laddas eller om strömmen förse andra kompenenter i systemet. Som energilagringsenhet används ett blysyrabatteri på 25 kWh. 

Mikronätsystem 2 

Det andra mikronätet har flyttats från Glava Energy Center till HSB i Karlstad. Där används solcellsmoduler från SweModule, kraftelektronik från FerroAmp och ett batterisystem från Enersys. Batterisystemet består av ett litiumjonbatteri på 7,2 kWh. Mikronätet förser energilaster i byggnaden. 

Mikronätsystem 3 

Tredje mikronätet står på plats i Glava Energy Centers lokaler och förser, belysning, fläktsystem och frys med ström i Science Center. 3,7 kWp solceller med 26 blysyrabatterier, som tillsammans har en kapacitet på 19,3 kWh, är installerade i byggnaden.

Styrsystemet har utvecklats av det amerikanska företaget Amzur Technologies, som var en av vinnarna i Energimyndighetens internationella tävling Intelligent Energy Management Challenge. Styrningen ska minska effekttoppar och öka egenkonsumtionen av solel samt sälja till nätet när det är ekonomiskt gynnsamt. 

Senast uppdaterad: 2023-05-01