Hoppa till huvudinnehållet

Bowter elbåt

Bowters resa med att utveckla en elbåt, som nu går att förhandsboka och som pitchats i SVT:s Draknästet, startade bland annat med hjälp av Glava Energy Centers Living Lab.

Bowter startades för att skapa en möjlighet för människor att få upptäcka vattnet och ha en fin stund på sjön, detta genom att via mobilen kunna hyra en båt som är enkel att styra och använda. 

År 2020 lanserades den första prototypen av båten. Samma år knöt Bowter kontakt med flera forsknings- och innovationscenter, bland annat Glava Energy Center. Året efter utfördes tre olika examensarbeten med samarbete mellan Bowter, Glava Energy Center och Karlstads universitet. De tre arbetena handlade om: 

  • Design av solenergi för elbåt 
  • Dimensionering & simulering av ett PV-system för en eldriven båt 
  • Konceptutveckling av justerbart solcellstak för fritidsbåtar: Ett utvecklingsprojekt med syfte att öka laddningskapaciteten för elektriska fritidsbåtar 

Bowter har sedan dess lanserat en större båt sommaren 2021 med längre räckvidd och bättre laddning. I augusti samma år vann Bowter SKAPA länspris i Värmland. Företaget har knutit fler kontakter för exempelvis användning av återvunna batterier från elbilar och högkvalitativa elmotorer.

Det har sedan sommaren 2022 funnits förhandsbokning av deras Bowter EQ som produceras i Arvika med backning av kommunen. Bowter har även pitchat sin idé i tv-programmet draknästet på SVT. 

Innovationen ägs av Bowter och har haft en rad olika samarbetspartners genom processen, exempelvis Glava Energy Center, STING, RISE, Kongsberg Maritim, Zebco och Cling Systems. 

Senast uppdaterad: 2023-05-01