Hoppa till huvudinnehållet

Solkok

Solkoken, som är revolutionerande för matlagning på den afrikanska landsbygden, har testats på plats och fått uppmärksamhet i afrikansk media.

Idag används oerhörda mängder ved vid matlagning på den afrikanska landsbygden. Veden är en bristvara och många, främst kvinnor, får gå långa sträckor för att hitta tillräckligt med ved för kvällens matlagning. Att elda med ved är dessutom miljöförstörande på ett sätt som inte är önskvärt. Dessutom är det inte hälsosamt att elda med ved inomhus. 

Solkoken jobbar mot det åttonde globala hållbarhetsmålet ”Anständiga arbetsvillkor och ekonomiskt tillväxt”. Man spar in på veden då vedeldningen kan minskas betydligt vid matlagning. Kvinnorna behöver inte längre ägna timmar åt att samla in ved, utan kan i stället arbeta, vilket leder till ekonomisk tillväxt som gynnar både den egna familjen och samhället i stort. 

Den första versionen av solkoken bestod av en konkav spegel som koncentrerar solljuset mot ett rör med vatten, vilket värms upp och förångas. Vattenångan värmer i sin tur upp energilagret till runt 150 grader, vilket håller värme tills man vill använda kokaren för matlagning. Energilagret kan till exempel vara en tunna fylld med begagnad frityrolja, rapsolja eller liknande. Efter att framgångsrika tester har genomförts i Klässbol, byggdes första systemet upp vid en skola i Kenya. 

Den senaste versionen av solkokaren består av en solcellsmodul som är kopplad till en doppvärmare vilket värmer energilagret. Systemet tar betydligt mindre plats än det föregående systemet med konkav spegel för koncentrering av solljus. 

Innovationsarbetet leds av Joto Solutions där samarbete sker med Glava Energy Center, Högskolan Dalarna, Karlstads universitet och Löfbergs lila. 

Senast uppdaterad: 2023-04-27