Hoppa till huvudinnehållet

Soltält

Soltältet, som växte fram från en idé och examensarbete, har testats av FN i Panama och Dubai.

I ett exjobb fick en norsk student i uppgift att tillsammans med Hallbyggarna AB dimensionera olika solenergisystem på en tältlagerhall. 

Innovationsprocessen för soltältet arbetar mot det sjunde globala hållbarhetsmålet ”Hållbar energi för alla” för att möta de utmaningarna världen står inför då en stor del av jordens befolkning inte har tillgång till el. 

Efter det första examensarbetet fick två studenter från Högskolan Dalarna i uppdrag att dimensionera solenergisystem och batterilager för flyktingtält i samarbete med MSB. Båda examenarbetena utvecklades inom ecoINSIDE och har testats i Glava Energy Centers Living Lab-miljö. Samtidigt har den norska firman Tarpon Solar AS utvecklats parallellt med dessa prototyper. 

Den tredje prototypen av soltältet utvecklades med hopvikbara soltältsdukar med solceller från Midsummer AB. Energilagring i form av litiumjonbatterier och kraftelektronik från Farco AS anpassades för soltältet för att kunna skickas till FN:s tältläger i Panama och Dubai för testning. 

Fakta om innovationsprojektet

  • Innovationsledande aktör: Tarpon Solar / Glava Energy Center 
  • Huvudfinansiär/er: ecoINSIDE 
  • Samverkanspartners: Tarpon Solar / Glava Energy Center, Hallbyggarna AB, Midsummer AB, Renewable Sun Energy Sweden AB (SweModule), Infinity PV ApS, Ferroamp AB 
Senast uppdaterad: 2023-05-01