Hoppa till huvudinnehållet

Seminarieserien Solklustret solenergispanar

Glava Energy Centers digitala seminarieserie Solklustret solenergispanar har pågått från september 2021 till december 2022 och är en del av projektet Solkluster som finansieras av medel från europeiska regionala utvecklingsfonden, Eruf.

Om seminarieserien

Glava Energy Centers digitala seminarieserie Solklustret solenergispanar är en del av Glava Energy Centers avslutade projekt Solkluster som finansierats av medel från europeiska regionala utvecklingsfonden, Eruf.

En gång i månaden under projektets gång har ett seminarie webbsänts där spännande föreläsare fått ge en aktuell utblick i frågor om hållbara energisystem och solenergi.

Anna Werner, VD, Svensk Solenergi

29 september 2021

Lyssna till Anna Werner, VD på Svensk Solenergi, som spanar framåt och berättar om hur Svensk Solenergi arbetar för en större solenergibransch med hög kvalitet samt vilka politiska processerna de följer extra noga.

Webbinariet på Youtube

Filip Elland, hållbarhetschef , Castellum 

20 oktober 2021 

Lyssna till Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum, företaget som fick Solenergipriset för årets anläggning, som gör en framtidsspaning och berättar om Castellums solcellssatsning 100 på Sol.

Webbinariet på Youtube 

Dan-Eric Archer, VD, CheckWatt AB 

17 november 2021  

Skapa värde från data: mät lagom, analysera smart, automatisera mera, visualisera snyggt. Lyssna till Dan-Eric Archer, VD på CheckWatt AB, som är specialist inom driftövervakning, solcellsanläggningar, stödtjänster för elnätet från solel och batterier, nättariffer och bambucyklar(!).

Temat passar fastighetsägare, solcellsinstallatörer, elhandelsbolag, nätägare, ägare av solcellsanläggningar, investerare inom förnybar energi, konsulter inom förnybar energi samt energiansvariga på kommuner och regioner.

Webbinariet på Youtube

Lars Hedström, grundare och vice VD, Solkompaniet 

15 december 2021 

Hur vi år 2030 ska få en årlig produktion i Sverige på 10 miljarder kilowattimmar solel? Vad vi behöver göra för att nå dit och hur vi arbetar. Vill du veta mer om morgondagens solelmarknad eller vara med och bygga framtidens solelparker? Lyssna till Lars Hedström, grundare och vice VD på Solkompaniet. Solkompaniet arbetar just nu intensivt med att skapa möjligheter för att bygga riktigt stora solelparker i ett projekt kallat Gigawattparken.

Webbinariet på Youtube

Helena Olssén, strategichef Mälarenergi och ordförande Kraftkvinnorna 

19 januari 2022 

Solenergibranschen behöver den bästa kompetensen, nya och stora idéer och kreativa lösningar för att växa och bli starkare. Hur vi ska arbeta för att attrahera kvinnor till solenergibranschen för att bli starkare och bättre? Lyssna till Helena Olssén, strategichef på Mälarenergi och ordförande för Kraftkvinnorna.

Seminariet riktar sig till HR-ansvariga, VD, rekryterande chefer, fastighetsägare och andra i behov av att få sitt företag eller sin organisation att växa.

Webbinariet på Youtube

Tim Ljungren, CTO, Senergia och hedersomnämnande Solenergipriset 2021 

23 februari 2022 

En god projektering av solcellsanläggningar är en nyckel för problemfri drift.
Men hur ska du som fastighetsägare ställa krav på projekteringen? Vilka fallgropar finns? Hur ser en god projektering ut i kundens ögon? Lyssna till Tim Ljunggren, CTO på Senergia, hedersomnämnd för Solenergipriset 2021 och uppskattad föreläsare inom solenergiområdet.

Seminariet riktar sig till fastighetsägare, projektörer, säljare, VD, inköpare, energirådgivare och andra i behov av att kvalitetssäkra byggandet av solcellsanläggningar som rådgivare, köpare eller säljare. 

Webbinariet på Youtube 

Maria Berg, utredare, balansmarknad på Svenska Kraftnät  

30 mars 2022 

På vilket sätt kan solenergi och batterilager bidra med flexibilitet till kraftsystemet? Lyssna till Maria Berg, utredare balansmarknad på Svenska Kraftnät, som reder ut begreppen kring stödtjänstmarknaderna.

Seminariet riktar sig till fastighetsägare, nätägare, företag inom selcellsbranschen, kommuner, ledningsgrupper, energirådgivare och andra i behov av kunskap om solenergins roll för flexibilitet och stabilitet i kraftsystemet.

Webbinariet på Youtube

Erik Wallnér, VD, Solcellskollen 

20 april 2022 

Var är vi i dag – och var är vi om 10 år? Lyssna till Erik Wallnér från konsumenttjänsten Solcellskollen.se som ger en statusrapport från solcells-Sverige. Erik delar med sig av perspektiv från att driva Solcellskollen.se och 70-talet intervjuer i Solcellskollens podcast.

Seminariet riktar sig till leverantörer, kunder och alla som är intresserade av solcellsbranschens framtid.

Webbinariet på Youtube 

Anna Svensson, innovationschef, Soltech Energy Sweden 

18 maj 2022 

Webbinarium om byggnadsintegrerade solenergilösningar. Soltech arbetar med dotterbolag, samarbetspartners och leverantörer för att vara en helhetsleverantör av solenergilösningar och tillsammans utveckla den kringliggande energiinfrastrukturen. Anna Svensson är även Sverigerepresentant för internationella energirådet för byggnadsintegrerade solenergilösningar IEA – OECD-ländernas samarbetsorgan för energifrågor med 30 medlemsländer. 

(OBS! Länk till Youtube saknas) 

Trine Kopstad Berentsen, CEO, Solar Energy Cluster Norway, Solenergiklyngen

14 september 2022 

Hur ser tillväxten och utvecklingen ut på solenergimarkanden i Norge? Lyssna till Trine Kopstad Berentsen, CEO Solenergiklyngen, som berättar om skillnader och likheter med Sverige. Möjligheter till samarbete och affärer för svenska företag på den norska marknaden, och tvärtom.

Webbinarium på Youtube

Ola Mossberg, VD, Kils Energi 

19 oktober 2022 

Hur kan ett proaktivt energiledarskap bidra till energiomställningen i en kommun? Lyssna till Ola Mossberg, VD Kils Energi, som ger konkreta exempel på hur förändringsarbetet kan gå till.

Webbinarium på Youtube

Malin Unger, projektledare, RISE, Research Institutes of Sweden 

16 november 2022 

Inom en snar framtid kan en byggnad anses trasig om den inte genererar sin egen energi. Lyssna till Malin Unger, arkitekt och projektledare solenergi på RISE Research Institutes of Sweden som berättar om EU:s uppdateringar av direktiv och strategier i kölvattnet av energikrisen. Seminariet redogör för vad EU-kommissionen vill med solenergi i byggnationer och inspirerar till olika lösningar. Målgrupp: Arkitekter, fastighetsägare, politiker, installatörer m.fl.

Webbinariet på Youtube

Samuel Wingstedt, energimarknadsspecialist, Polarium 

14 december 2022 

Hur mycket energilagring behövs i kraftsystemet och hur ska den användas. 

(OBS! Länk till Youtube saknas)

Senast uppdaterad: 2023-05-01