Hoppa till huvudinnehållet

ARIES4 för hållbar regional utveckling

I EU-projektet ARIES4 samarbetar Glava Energy Center och Karlstads universitet med andra europeiska regioner för att identifiera goda exempel och användbara verktyg i arbetet med smart hållbar specialisering. Utgångspunkten är erfarenheter från företag, universitet, regioner och kommuner. Projektorganisationen består ett tiotal partners från fyra europeiska regioner: svenska Värmland, spanska Navarra, danska Syddanmark och bulgariska Gabrovo.

Projektnamnet ARIES4 är en förkortning av Alliance of Regional Innovation Ecosystems on Smart & Sustainable Specialization Strategies. Projektet fokuserar på de europeiska regionernas arbete med strategier för smart specialisering. Smart specialisering är EU:s strategi för regional konkurrenskraft och innovation som innebär att varje region ska identifiera sina främsta styrkor och tillgångar och satsa på att bli ännu bättre på just dessa. En region måste ha en sådan så kallad S3-strategi på plats för att kunna få ekonomiskt stöd från EU:s strukturfonder. 

Regionerna ska också kunna visa att satsningarna i smart specialisering sker på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt. Strategiförändringen ska ske mot bakgrund av den europeiska gröna given, alltså EU:s strategi för att nå sitt klimatmål för 2050, och de globala hållbarhetsmålen inom Agenda 2030. S3 (Smart Specialization Strategy) ska alltså bli S4 (Smart Sustainable Specialization Strategy), och Europas regioner ska kunna visa att de arbetar med frågan. 

Vad ska projektet leda till?

Det övergripande målet för Aries4 är att främja innovation, samarbete och kunskapsutbyte mellan lärosäten, yrkesutbildning, offentlig sektor, näringsliv och samhälle. Projektet syftar till att bana väg för övergången från smart specialisering S3 till smart hållbar specialisering S4. Projektet ska också skapa ett system för samarbete och kunskapsflöde mellan huvudaktörerna i smarta specialiseringsstrategier, alltså lärosäten, yrkesutbildningsleverantörer, den offentliga sektorn, näringslivet och samhället i stort. Detta för att säkerställa förekomsten av de färdigheter, verktyg och attityder som krävs för utvecklingen från S3 till S4.

Praktiskt innebär det att man i projektet tittar närmare på goda exempel på både arbetsmetoder och uppföljningsmodeller i de fyra deltagande regionerna. Utgångspunkten är bland annat erfarenheter hos små och medelstora företag, universitet och yrkesutbildning samt kommuner och regioner. Dessutom tas en forskningsöversikt fram, alltså en studie över tidigare publicerad forskning, för att vaska fram relevanta indikatorer för hållbarhet i regional utveckling. 

Projekresultat

Hittills har ARIES4 resulterat i:

Hållbarhetsarbete i företag

Genom projektet kommer Glava Energy Center också att kunna erbjuda verktyg till sina medlemsföretag som är i behov av kunskap, kompetenser och färdigheter inom smart hållbar specialisering. Vidare kan vi skapa relationer och utbyten med internationella partners som hanterar liknande frågeställningar om förnybar energi. Tack vare projektet kan vi också jobba mer intensivt med vår målsättning att bidra till en övergång till hållbara affärsmodeller inom näringslivet.

Fakta ARIES4

Övergripande
  • Projektperiod: 1 juli 2022 – 30 juni 2025
  • Finansiering: Projektet delfinansieras av EU genom programmet Erasmus+.
  • EU-stöd:  1,36 miljoner euro
  • Totalbudget: 1,7 miljoner euro
  • Projektkoordinator: Public University of Navarra (UPNA)
  • Kontaktperson vid Glava Energy Center: Lisa Gärdt, se Kontakt.
Deltagande europeiska regioner:
  • Värmland, Sverige
  • Navarra, Spanien
  • Syddanmark, Danmark
  • Gabrovo, Bulgarien

I de fyra deltagande regionerna omfattas totalt sexton regionala samarbetspartners.

Deltagande samarbetspartners i Värmland:
  • Glava Energy Center
  • Karlstads universitet
  • Region Värmland

Till projektets webbplats

Medfinansieras av EUAries 4Karlstads Universitet 
Senast uppdaterad: 2024-10-15