Hoppa till huvudinnehållet

Utbildning

Solenergibranschen slår rekord år efter år. Det gäller både antalet anläggningar, installerad effekt och mängden producerad el. För att säkerställa en fortsatt positiv utveckling erbjuder Glava Energy Center en bredd av opartiska utbildningar för att öka branschens kvalitet och säkerhet. Medlemmar i Glava Energy Center får 10 procent rabatt på kursavgiften.

I slutet av 2022 fanns det nära 147 700 elnätsanslutna solcellsanläggningar i Sverige med en total installerad effekt på nästan 2,4 gigawatt (GW). Det totala antalet anläggningar ökade med 60 procent och den totala installerade effekten med 50 procent jämfört med 2021. Antalet nyinstallationer 2022 landande på cirka 55 000, mer än dubbelt så många nyinstallationer jämfört med året innan.

Felaktiga installationer och kompetensbrist

Parallellt med tillväxtfesten finns vissa varningstecken. Aktörer som Elsäkerhetsverket och försäkringsbolag varnar för bristande installationsarbeten medan branschen varnar för brist på kvalificerad arbetskraft och problem med kompetensförsörjningen. Den mest efterfrågade yrkesrollen är enligt branschorgaisationen Svensk Solenergi montörer, därefter projektörer och alla personer med kunskap och behörighet inom el.

Utbildning ska säkra kompetens, kvalitet och säkerhet

Glava Energy Center är en oberoende utbildningsaktör som erbjuder kurser med olika inriktningar men med samma mål: att säkra kompetens, kvalitet och säkerhet för en hållbar tillväxt i solenergibranschen. Medlemmar i Glava Energy Center får 10 procent rabatt på kursavgiften.

Läs mer om våra olika utbildningar

Senast uppdaterad: 2023-11-10

Kontakt

Liselott Öberg Stridh
Medlems- och utbildningsansvarig
+46 70-244 49 62
liselott.stridh@glavaenergycenter.se 

Kommande kurstillfällen

I vår kalender kan du se vilka kurser som är öppna för anmälan.

Kalender