Hoppa till huvudinnehållet

Utbildning

Solenergibranschen slår rekord år efter år när det kommer till antalet anläggningar, installerad effekt och producerad el. Glava Energy Center erbjuder en bredd av oberoende utbildningar för att öka branschens kvalitet och säkerhet. Medlemmar får 10 procent rabatt på kursavgiften.

I slutet av 2023 fanns det cirka 252 000 elnätsanslutna solcellsanläggningar i Sverige enligt Energimyndighetens statistik. Den totala installerade effekten uppgår till cirka 4 000 megawatt (MW).

Under 2023 installerades över 100 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige. Totalt installerades 1 600 megawatt, dubbelt så mycket som 2022.

Varnar för kompetensbrist och tillbakagång

Parallellt med den positiva utvecklingen finns vissa varningstecken.

Branschorganisationen Svensk Solenergi varnar för brist på kvalificerad arbetskraft och problem med kompetensförsörjningen i branschen. Den mest efterfrågade yrkesrollen är montörer, därefter projektörer och alla personer med kunskap och behörighet inom el.

Vidare varnar Svensk Solenergi för en tillbakagång i installerade anläggningar 2024 – bland annat till följd av en svagare konjunktur och en ökad osäkerhet bland konsumenter.

Fokus på kompetens, kvalitet och säkerhet

Glava Energy Center är en oberoende utbildningsaktör som erbjuder kurser med olika inriktningar men med samma mål: att säkra kompetens, kvalitet och säkerhet för en hållbar tillväxt i solenergibranschen.

Medlemmar i Glava Energy Center får 10 procent rabatt på kursavgiften.

Läs mer om våra olika utbildningar

Senast uppdaterad: 2024-05-03

Kontakt

Liselott Öberg Stridh
Medlems- och utbildningsansvarig
+46 70-244 49 62
liselott.stridh@glavaenergycenter.se 

Kommande kurstillfällen

I vår kalender kan du se vilka kurser som är öppna för anmälan.

Kalender